Prvo izdanje multimedijalne manifestacije “Besac fest” biće priređeno na prostoru istoimene tvrđave na Virpazaru od 2. septembra do 1. oktobra. Program festivala imaće više segmenata – književni, muzički, filmski i arhitektonski, kroz koncerte, radionice i tribine, čiju produkciju potpisuju Slobodan Radović, Stefan Bošković i podgorička Turistička agencija “Guliver”.

Prvog dana festivala biće prikazani filmovi autora nove crnogorske kinematografije, koji su zavrijedili značajne nagrade na festivalima širom svijeta – “Umir krvi” Senada Šahmanovića, “Biserna obala” Dušana Kasalice i “Zakloni” Ivana Salatića.

Među zidinama tvrđave publici će se predstaviti i jedan od najznačajnijih predstavnika surf-rocka – The Bambi Molesters, te hrvatski sastav Chui.

U nastavku cjelomjesečnog programa predstaviće se književnici i izdavačke kuće iz regiona – “Partizanska knjiga” sa autorima Denisom Čokićem, Nemanjom Jovanovićem i Vladimirom Arsenićem.

Festival se finansira iz programa Ministarstva održivog razvoja koji podržava manifestacije i programe koji afirmišu kulturna dobra. Ostali pokrovitelji i prijatelji festivala su Ministarstvo kulture, Kulturni centar Bar, Opština Bar, Krokodil festival i Boka art film festival.

Opširnije na linku CDM

Izvor i foto: CDM