Na regionalnoj Konvenciji žena Zapadnog Balkana “Ona je tu”, koja će se održati od 25. do 27. maja, biće riječi o ulozi žene u jačanju ključnih prioriteta vladavine prava, razvoju preduzetništva i stvaralaštvu.

“Rezolucija 1325 je prva izdvojila ženu kao akterku mira i očuvanja bezbjednosti. Crna Gora je iste godine ratifikovala rezoluciju, a od ove godine odredila radnu grupu za kreiranje prvog Nacionalnog akcionog plana za njeno sprovođenje. Rezolucija se i danas smatra ključnim dokumentom za postizanje prioriteta rodne ravnopravnosti na svim nivoima upravo zbog njene sveobuhvatnosti, jer bezbjednost žena, djevojaka i djevojčica dovodi u direktnu vezu sa bezbjednošću čitavog društva”, istakli su organizatori Konvencije.

“Tema prvog dana Konvencije biće Uloga žene u izgradnji mira na Balkanu, te je specijalna gošća i glavna govornica s pravom globalno prepoznata boriteljka za ženska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. Širin Ebadi, poznata po višegodišnjoj borbi za prava iranskih političkih aktivista, vjerskih i etničkih manjina, žena i djece. Drugog dana konvencije fokus je na ženskom preduzetništvu i ženskom liderstvu, odnosno izazovima na koje nailaze preduzetnice u zemlji i regionu kao i značaju koji ima zensko liderstvo za razvoj crnogorskog drustva i ekonomije”, naglasili su organizatori.

Dio Konvencije biće posvećen ulozi žene u svijetu kulture i umjetnosti, a biće organizovane i uvodne radionice na temu ličnog razvoja, čemu će biti posvećen treći dan skupa. Tokom trodnevnog trajanja i 20 panela, radionica i predavanja, Konvencija će okupiti više od 50 govornica i govornika iz svijeta politike, aktivizma, preduzetništva, medija, umjetnosti, kulture, ekonomije iz svih zemalja regiona, ali i Evropske unije i čitavog svijeta.

Konvenciju, koja se organizuje u saradnji sa Glavnim gradom Podgorice, International Womens Club Montenegro, Crnogorskim narodnim pozorištem i uz podršku Ministarstva nauke Vlade Crne Gore, svečano će otvoriti predstavnici Vlade Crne Gore i gradonačelnik Podgorice.