Centra za razvoj nevladinih organizacija CRNVO je sproveo istraživanje o finansiranju NVO iz budžeta lokalnih samouprava u 2015. godini, a nalazi istraživanja pokazali su da je budžetom opština za prošlu godinu za finansiranje projekata NVO bilo predviđeno 533.000 eura.

“Crnogorske opštine su u prethodnoj godini dodijelile 440.572 eura, što je 92.428 eura manje od iznosa planiranog opštinskim odlukama o budžetu”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, od dodijeljenog iznosa (440.572 eura), putem konkursa opštine su u 2015. godini dodijelile 285.538 eura.

“Ostatak novca, tačnije 155.034 eura dodijeljeno je prema drugim pravnim osnovima, najčešće odlukom Gradonačelnika ili Predsjednika opštine. Dakle, opštine su prema konkursu dodijelile 65 odsto od ukupno dodijeljenog iznosa, a 35 odsto prema drugom pravnom osnovu”, saopšteno je iz CRNVO.

Ta praksa, kako navode, i dalje ukazuje na dodjelu sredstava prema nedefinisanim kriterijumima i bez obezbjeđivanja transparentnosti procedura.

Dodjeljivanje sredstava odlukom gradonačelnika i predsjednika opština u iznosima koji prelaze desetine hiljada predstavljaju neodgovoran odnos prema novcu poreskih obaveznika i prema lokalnom budžetu. Osim toga, ovakav način raspodjele sredstava uspostavlja duple standarde za nevladine organizacije, od kojih neke pišu i podnose prijedloge projekata, vežući svoje aktivnosti za aktuelne opštinske prioritete, podnose izvještaje o realizaciji aktivnosti i utrošku sredstava, koji su i uslov za učešće u sljedećoj raspodjeli, dok druge organizacije sredstva dobijaju na osnovu upućenog dopisa, a kao takve i ne podliježu procesu monitoringa i evaluacije CRNVO.

 

Izvor i foto: Portal Analitika