Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević posjetila je opštinu Žabljak gdje je sa predsjednikom Veselinom Vukićevićem razgovala o realizaciji novih projekata, položaju socijalno ugroženih grupa, djece sa posebnim potrebama i socijalnom statusu penzionera.

Razgovarano je o novim servisima u oblasti socijalne i dječje zaštite i realizaciji projekta za otvaranje vešeraja gdje će građani koji su u stanju socijalne potrebe i porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju dobijati besplatne usluge.

Ministarka Kovačević naglasila je da je otvaranje ovakvog servisa i prilika za zapošljavanje dvoje lica od kojih je jedno lice sa invaliditetom. Ministarstvo rada i socijalnog staranja će obezbijediti projekat za rekonstrukciju i adaptaciju objekta, dok su sredstva obezbijeđena budžetom.

Osim navedenog, ovom prilikom definisan je i način obezbjeđivanja jednog obroka za lica u stanju socijalne potrebe, a i govoreno o svim prednostima koje je sa sobom donio geronto program, kao i pojačanje broja izvršilaca sa dvije geronto-domaćice za pomoć starim i bolesnim licima.

Ministarka Kovačević najavila je podršku za dovođenje do kraja postupka vezano za socijalni program bivših radnika Ski centra Žabljak, kao i saranju sa Fondom PIO o povezivanju njihovog radnog staža.

Nakon sastanka u Opštini, ministarka Kovačević i predsjednik Vukićević, održali su sastanak i sa predstavnicima udruženja penzionera Žabljaka, gdje je govoreno o statusu penzionera u Žabljaku i unapređivanju rada Kluba penzionera.

U toku  radne posjete opštini Žabljak  Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, obišla je porodicu Radisava Anđelića u selu Suvodo-Njegovuđa.

Radisav zivi sa suprugom Kosom, ćerkom Dragicom i njenim sinom Aleksandrom. Radisav i Kosa su lošeg zdravstvenog stanja, a ćerka Dragica se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, kancelarija Žabljak.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je prihvatilo predlog socijalnih radnika i uz podršku brojnih donatora opredijelilo sredstva za adaptaciju kuće kako bi porodica Anđelić dobila normalne i pristojne uslove za život.

Tokom radne posjete ministarka Kovačević sastala se sa predsjednikom opštine Šavnik, g-dinom Mijomirom Vujačićem.

Ministarka Kovačević izrazila je zadovoljstvo zbog posvećenosti predsjednika Vujačića građanima Šavnika i naglasila da će ova opština dobijati punu podršku od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja za realizaciju daljih projekata.

Na sastanku je dogovorena i izgradnja stambene jedinica za 12 porodica u opštini Šavnik za potrebe socijalnih slučajeva i eventualno penzionera. Opština će obezbijediti lokaciju, građevinsku dozvolu i infrastrukturu dok će sredstva za izgradnju obezbijediti Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Predsjednik Vujačič razgovarao je sa ministarkom Kovačević o geronto programu i ovom prilikom je dogovoreno da će ovaj program dobiti pojačanje sa još dvije geronto-domaćiće zbog velikog broja starih i iznemoglih lica koja žive na teritoriji opštine Šavnik.

 

Izvor i foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja