Neusklađenost ponude i tražnje na tržištu rada ogleda se i u tome što u društvu ne postoji dovoljno razvijena svijest o potrebi cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih, ocijenio je ministar prosvjete Predrag Bošković.

Bošković je istakao da Ministarstvo prosvjete posebnu pažnju poklanja cjeloživotnom učenju i naglasio da se neusklađenost ponude i tražnje na tržištu rada umnogome ogleda u tome što u društvu ne postoji dovoljno razvijena svijest o potrebi cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih.

Direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić rekao je da se to obrazovanje posmatra kao globalni razvojni priorit.

“U okviru svojih strateških opredjeljenja u oblasti obrazovanja odraslih, obrazovni sistem Crne Gore omogućio je svim građanima jednake obrazovne mogućnosti u pogledu sticanja elementarne bazične pismenosti, osnovnog obrazovanja, prve kvalifikacije, stručnog osposobljavanja i daljeg usavršavanja”, kazao je Tomić.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković objasnio je da je Centar dobio ulogu nacionalne službe za podršku EPALE projektu, a njegov zadatak je da pruži podršku u kreiranju sadržaja na EPALE platformi, da je promoviše i pruža doprinos promociji obrazovanja odraslih.

On je rekao da Centar za stručno obrazovanje realizuje još jedan projekat obrazovanja odraslih “Nacionalni koordinator za implementaciju Evropske agende za učenje odraslih”.

Rajković kazao da je u okviru oba projekta započet veliki broj aktivnosti koje su usmjerene ka promociji obrazovanja odraslih na nacionalnom i međunarodnom nivou.

On je najavio da će Crna Gora biti domaćin Međunarodne konferencija o obrazovanju odraslih 2018. godine. Koordinator za EPALE projekat u Crnoj Gori Gordana Bošković, rekla je da ova dva projekta pružaju veliku podršku realizaciji strateških pravaca Crne Gore.

Ona je rekla da je na EPALE platormi od januara do maja 2016. godine registrovano 110 korisnika. Bošković je naglasila da je Crna Gora u sprovođenju EPALE projekata ispred mnogo razvijenijih zemalja, ali da nas očekuje još izazova kada je riječ o samoj realizaciji.

Izvor i foto: RTCG