NVU Naše doba bilo je partner u projektu „Moj vrt u zelenom srcu grada“ Udruženja ljubitelja Gorice i prirode.

Projekat je realizovan u okviru Inicijative za socijalnu inkluziju starijih, regionalnog projekta koji u Crnoj Gori vodi Crveni krst uz finansijsku podršku EU, Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta.

„Moj vrt u zelenom srcu grada“ je dio većeg projekta i odnosi se na angažovanje starijih građana u uređenju jedne od parcela Mediteranskog vrta na brdu Gorica. Doskora neprohodan, zapušteni prostor, pun invazivnih biljnih vrsta pretvaramo u inkubator za uzgoj i rasađivanje – autohtonih vrsta (hrast, smokva, maslina, košćela) na istočnoj padini Vrta i – mediteranskog bilja na zapadnoj, gdje se nalazi i Moj vrt u zelenom srcu grada.
U bašti volonterski rade i učenici, studenti, izviđači, članovi Udruženja ljubitelja Gorice i prirode i članovi drugih organizacija. Zajedno sa njima promovišemo volonterizam, ekološki, kulturni i socijalni aktivizam.

Pripreme za realizaciju projekta trajale su od decembra 2017, a radovi u bašti od početka marta do kraja septembra 2018. godine. Skoro svakog vikenda (zavisno od vremenskih prilika) održana je akcija. U 16 akcija obavljani su sljedeći radovi: čišćenje terena, uređenje prostora za Vrt, formiranje leja i nasipanje zemlje, sadnja aromatičnog bilja (bosiljak, ruzmarin, smilje, lavanda, matičnjak, bosiljak, pelim), jagoda i kamelija, zalijevanje i održavanje posađenog bilja.
Sljedeći članovi NVU Naše doba učestvovali su u akcijama :
Cica Jakovljević (13 akcija), Gordana Jovanović (12) sa unucima, Vasiljka Lozić (10), Milena Andrijašević (8), Vesna Lakuš (8), Marija Kujović (7), Ljiljana Krstić (6), Danica Vukotić (5), Tinda Bulatović, Tanja Novaković, Anđelka Ljumović, Koviljka Spaić, Slavica Radonjić, Maca Perović, Jelena Milošević, Vesna Ratković, Olja Pižurica, Kaća Gardašević, Seka Vulin, Milanka Žarković, Duška Vuksanović sa  unukom, Silvija Radulović, Lahira Čikić, Vjera Kopitović, Ljilja Jovanović, Stanko Jeknić.
U nabavci kvalitetnih sadnica mediteranskog bilja posebno je pomogla Tinda Bulatović.

foto: Zoran Bojović