Autor: Milena Andrijašević

Dugo smo čekali da se stvore uslovi za početak planirane škole “Učimo od mladih”. Zapravo, radi se o realizaciji projekta “Učimo od mladih” finansiranog od fAKT-a. Partner  u projektu je Crveni krst Crne Gore (mladi volonteri) koji je, osim mladosti i zananja, ustupio i prostorije sa osveženjem.

Prvi ciklus – Ogled započeli smo 27. maja a završili 18. juna 2021. godine. Održano je osam radionica u trajanju od 9o minuta a učesnici su bili podijeljeni u četiri grupe. Uz poštovanje mjera za suzbijanje virusa korone u radionicama je učestvovalo šest članica NVU Naše doba i jedanaest volontera Crvenog krsta Crne Gore.

Okvirni Program rada predložila je Jelena Šofranac a učesnici radionica, poneseni voljom da saznaju što više, predlagali su i druge nastavne jedinice, tako da su volonteri  često međusobno razmenjivali znanje kako bi na pravi način dali odgovor. Nije bilo praznog hoda, zvono nije prekidalo čas, već bi se diskusija  nastavila i kroz hodnike zgrade. Osim radne atmosfere za vreme radionica, pojedinci su komunicirali  elektronski u vremenu između naših susreta, koristeći mejlove, viber i društvene mreže.

I jedna i druga generacija nosila je u sebi radoznalost međugeneracijske saradnje pre početka radionica, zato je bilo korisno zabeležiti nekoliko impresija pojedinaca.

SOFIJA

Biti volonter za mene znači biti bolja osoba, osoba koja je uvijek spremna da pomogne drugima. Iako sam nedavno počela sa volontiranjem mogu reći da je ovo  jedno posebno iskustvo. Naš rad sa starijima bio je jedan od najljepših oblika volontiranja u kojima sam učestvovala. Stečeno znanje tokom naših radionica je neprocjenjivo. Sama činjenica da sam imala priliku da pomognem i popričam sa nasim divnim damama me čini i više nego zadovoljnom. Nadam se da smo im pomogli da saznaju kako da na jedan bezbjedan i praktičan način koriste uređaje poput telefona i laptopa. Svaka naša radionica i podijeljena riječ donijela mi je neko novo saznanje koje mi je omogućilo bolje snalaženje u raznim životnim situacijama, za to sam im mnogo zahvalna.

NAĐA 

Kao jedan od novijih članova ove radionice, samo želim da kažem da sam oduševljena. Jedno jako lijepo i nezaboravno iskustvo. Upoznali smo nove ljude (njihova razmišljanja posebno oduševljavaju), koji su skroz bili predani radu.

HELENA je uložila malo više truda i napisala tekst koji ćemo objaviti na našem sajtu pod naslovom “Moje pozitivno iskustvo”.

JASNA

Na osam radionica polaznice su imale mogućnosti da od mladih volontera nauče kako se koriste pametni telefoni i lap top, odnosno koje su to povoljnosti koje imamo njihovim pravilnim korišćenjem, na pr. eZdravlje.me, Digitalni kiosk i dr.

Volonteri su se trudili da nam pokažu mnoge radnje na Viberu, Google, FB, mailu i sve što nas interesuje i mimo programa. Ja sam lično zadovoljna, jer sad više znam nego što sam ranije znala.

VESNA

Entuzijazam omladine, razumijevanje za našu nespretnost, lijepo raspoloženje i zadovoljstvo i jednih i drugih što smo naučili nove stvari, a mi otkrili i neke „čarolije“ tehnologije. Pored savladavanja pojedinih operacija/aplikacija dodati i stvaranje komplikovanijih radova (kombinovati foto, video, audio snimanje).

MILENA

Svi smo se trudili da se najpre razumemo, pitamo i proveravamo svoja do sada stečena znanja rada sa pametnim telefonom, kao i da steknemo nove veštine i otkrijemo nove mogućnosti.

Pošto je u prvom ciklusu Radionica učestvovalo 11 volontera i 6 polaznika smatram za potrebno da se organizuje drugi ciklus u septembru sa povećanim brojem polaznika, kako zbog e opismenjavanja starijih, tako i podrške DIGITALIZACIJI STARIJIH tj. DRUŠTVA.

milena sa

milena sajt