Mjesec decembar 2019. godine obilježilo je nekoliko značajnih programskih aktivnosti Kluba za starije:

– Povodom Međunarodnog dana volontera Crvenog krsta Crne Gore, 5.decembra je organizovano druženje članova našeg kluba i Kluba za mlade. Osjetio se duh poletnosti mladih, a oni su osjetili čar naših iskustava koje zrele godine svakako donose.

– Na sljedećem dvočasovnom druženju 12. decembra, članovima Kluba je, u prisustvu advokata, omogućeno dobijanje besplatne pravne pomoći i savjeta o svim spornim pitanjima sa kojima se suočavaju (imovinsko pravni odnosi i dr.). Većina prisutnih članova kluba pokazala je interesovanje i izrazila zadovoljstvo dobijenim konkretnim odgovorima od našeg gosta advokata.

– Dana 16. decembra članovi klubova iz Podgorice i Bara su imali posebno zadovoljstvo da posjete i da se bliže upoznaju sa načinom funkcionisanja svojih kolega, članova Kluba za starije u Nikšiću. Priredili su nam srdačan doček i toplu dobrodošlicu uz ukusnu zakusku. Bili su zaista pravi domaćini! Upoznali su nas sa kulturno – istorijskim znamenitostima grada Nikšića. Uživali smo u prijatnoj šetnji od Trga kralja Nikole, preko crkve Svetog Vasilija Ostroškog, a na kraju su nas odvezli u obilazak njihovog bisera – Krupačkog jezera. Vrijeme nam je bilo naklonjeno, a dogovoreno je da i oni s proljeća, nekog narednog lijepog dana budu naši gosti.

– Najizazovnija aktivnost Kluba realizovana je 19. decembra u saradnji sa Udruženjem mladih sa hendikepom. Članovi Kluba su imali čast i zadovoljstvo ne samo da se upoznaju sa načinom funkcionisanja ove kategorije stanovništva, već i sa njihovim sklonostima prema muzici, kao i ostalim granama umjetnosti, ali i sporta. Osjetili smo da im je prijala naša podrška, kao i pokazano oduševljenje njihovim sposobnostima. Želimo da naša druženja budu češća, kao i da u nekim narednim zajedničkim aktivnostima učimo mi od njih, kao i oni od nas. Zajedno je sve ljepše i lakše!

19 12 19 inv 00

– Na Novogodišnjem bazaru 21. decembra Crveni krst je imao štand na kojem su članovi klubova za stare izložili svoje rukotvorine. Članice našeg kluba ponudile su slike i ukrasne predmete od papira.

– Uz veliku zahvalnost Crvenom krstu, tri članice Kluba su sa posebnim zadovoljstvom radnim danima volonterski realizovale dopunsku nastavu djeci romske populacije u Osnovnoj školi “Savo Pejanović”. Volonterke su doprinijele većem stepenu znanja romske djece iz oblasti matematike, crnogorskog jezika, geografije…. Takođje su, svojim primjerima, podigle svijest ovoj djeci o pravilima lijepog ponašanja u porodici i društvu što je bilo zapaženo i od strane rukovodstva Škole na čelu sa direktorom. Decembarska nastava je završena na obostrano zadovoljstvo a nastaviće se i tokom 2020 godine.

Olja Pižurica i Marija Kujović

foto: Crveni krst Crne Gore

00 Sena Jelena Sofr 8