U okviru saradnje sa NVO Centrom za promociju zdravlja Primus, sinoć je održana prva u nizu planiranih radionica. Dr. Vera Bojović održala je predavanje o osteoporozi, karakterističnoj za populaciju trećeg životnog doba, odnosno starijih osoba.

Prema najnovijim istraživanjima broj ljudi kod kojih je ustanovljena osteoporoza će se udvostručiti u narednih 50 godina, usljed starenja svjetske populacije i uticaja raznih faktora, među kojima značajno mjesto zauzima način života. Osteoporoza je bolest koja se manifestuje smanjenjem gustine kostiju, zbog čega one postaju porozne. Smanjuje se količina kalcijuma koji normalno osigurava čvrstinu kosti i koštanog tkiva, koje omogućava potpornu funkciju kostima. Takve krhke i porozne kosti pojačano su osjetljive na različite fizičke stresove (udarce, padove). Osteoporoza je jedan od glavnih uzroka ozbiljnog invaliditeta starijih ljudi. Najbitniji put u sprečavanju nastanka osteoporoze je prevencija (dovoljan unos kalcijuma i vitamina D hranom vrlo su značajani, vježbanje može pomoći u izgradnji jakih kostiju i usporavanju gubitka koštanog tkiva..).

Dr. Vera Bojović je odgovarala na pitanja vezana za ovu temu i  ponudila niz korisnih savjeta za zdraviji i ugodniji život.