Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, u saradnji sa brojnim donatorima otvorili su danas, 11.04.2018. godine Dom starih „Pljevlja“.

Glavni donator je Evropska unija, a značajan finansijski doprinos pružili su Vlada Sjedinjenih Država i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske. Program je snažno podržan od strane Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice – UNHCR i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi – OEBS.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 2.812.816,00€, od čega je iznos od 1.918.000,00€ obezbijeđen iz donacija.

Preko Regionalnog stambenog programa za Crnu Goru obezbeđena su sredstva za rješavanje stambenog pitanja za 6.063 lica (1.177 domaćinstava) koja pripadaju najugroženijim kategorijama (osobe smeštene u neformalnim kolektivnim centrima i ugroženim osobama u privatnom smještaju, sa posebnim naglaskom na kamp Konik).
 
Kroz ovaj program planirana je: izgradnja 907 stambenih jedinica; isporuka građevinskog materijala za 120 stambenih jedinica; izgradnja 50 kuća; 68 jedinica u Domu za stare u Pljevljima. kupovinu stambenih jedinica u opštini Herceg Novi sa mogućnošću proširenja projekta na druge primorske opštine, rekonstrukciju postojećih vojnih objekata – Vojni kompleks Trebjesa za izgradnju kuće za starije i osobe sa invaliditetom u opštini Nikšić. Ukupna vrednost projekta je 27.696 miliona eura. Crna Gora doprinosi sa 15% ili 4.154 miliona eura. Ukupna neplaćena sredstva iznose 23.542 miliona eura.
 
 
Izvor i foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja