Stare osobe nisu teret, već vrijedan resurs društva, kazao je Ombudsman Šućko Baković, navodeći da je potrebno boriti se sa stereotipima i predrasudama jer je negativna slika o starima put ka diskriminaciji i nerijetko uvod u nasilje nad njima.

„U borbi protiv stereotipa, predrasuda prema starima, protiv ejdžizma, potrebno je da izgradimo pozitivnu sliku o starima. Društvo treba da shvati da oni nijesu teret već resurs, da imaju mudrost i iskustvo, da ih treba poštovati a ne žaliti“, rekao je on na konferenciji „Zaštita i prava starih i nemoćnih lica“, koja je organizovana povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10. decembra. Konferenciju su organizovali Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Delegacija Evropske unije, OEBS, Pravni fakultet i Građanska alijansa.

Baković je naveo da se starije osobe vide kao problem, teret i prijetnja ekonomskom razvoju društva. Prema njegovim rijelima, ta slika predstavlja stereotip koji je neprihvatljiv i daje iskrivljenu sliku o ulozi starih u društvu. „Stare osobe su nerijetko aktivni članovi društva koji daju ključni doprinos porodici i društvu“.

Zaštitnik je upozorio da je negativna slika o starim osobama put ka starosnoj diskriminaciji i da je nerijetko uvod u nasilje nad starima.

Opširnije na linku Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore

Izvor i foto: Zaštitnik za ljudska prava i sloboda Crne Gore