Zbog novogodišnjih i božićnih praznika, a i zbog nagomilanih poslova u Crvenom krstu, Klub za starije proradio je u 2020. godini pred kraj januara.
Ranije smo dobili evaluacijske upitnike o početnom tromjesečnom radu Kluba u 2019. godini pa smo ih razmotrili na sastanku 23. januara. Na temelju ocjena dotadašnjeg sadržaja rada i prijedloga za buduće aktivnosti napravljen je Plan rada Kluba za prvo tromjesečje 2020. godine. Za svaku planiranu temu određen je realizator i za svaki pojedini mjesec dežurni član, koji će brinuti o pripremama za sve aktivnosti. U januaru i martu dežurna je bila Jelena Šofranac, a u februaru Milena Andrijašević.
Na susretu u Klubu 30. januara imali smo igru asocijacija. Bilo je zabavno, ali tom prilikom smo saznali i zanimljive pojedinosti o nastanku organizacije Crveni krst i crveni polumjesec. http://nasedoba.me/aktuelno/rjesenje-asocijacije-crveni-krst/
U februaru smo uveli novu aktivnost – meditaciju. Instruktor Mladen Ivanović predložio je da održi nekoliko probnih seansi kako bi članovi Kluba isprobali ovu tehniku opuštanja, nakon čega bi oni koji se za to odluče nastavili da rade izdvojeno, u manjoj grupi. Neki članovi opredijelili su se već nakon prve zajedničke radionice 6. februara. Sljedeće radionice, u užem sastavu održane su 20. i 27. februara i 5. marta i na njima su se još pojavljivali novi učesnici. Drago nam je da je ova naša tema interesantna i mladim ljudima pa sa nama meditiraju i mladi volonteri Crvenog krsta.
Posebnu kreativnost pokazali su Đina Markuš i Slobo Kljajić. Oni su pripremili dvadesetak pitanja i 13. februara priredili kviz Opšte poznavanje Crne Gore. Provjerili smo svoje znanje (i popunili praznine u znanju) iz istorije, geografije i umjetnosti Crne Gore.
Dinamičnu aktivnost – čas gimnastike pripremila je Zlata Mladić 27. februara u velikoj sali. Instruktorka Dragica Anđelić pokazala je vježbe Pet tibetanaca, koje je odradilo desetak članova. TV Vjesti tada je snimila prilog za emisiju Boje jutra.
Klub je prvi put na dnevnom redu imao film 5. marta. Gledali smo francuski film Nedodirljivi – na zadovoljstvo malobrojnih prisutnih članova.
U situaciji kada su već preduzete mjere zaštite od širenja korona virusa, na kratkom sastanku 12. marta svi prisutni dobili su štampana uputstva kako da se zaštite. Okupljanja u Klubu obustavljena su do kraja marta.
Milena Andrijašević
Vesna Lakuš

foto: Crveni krst