Saopštenje NVO  FUTURA povodom obilježavanja  Svjetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti

21. septembar proglašen je za Svjetski dan Alchajmerove bolesti (Alzheimer Disease/ Alcheimer Dementia) i toga dana svake godine širom svijeta zdravstveni radnici i njihovi saradnici, volonteri i članovi porodica oboljelih, svim raspoloživim snagama, idejama i sredstvima pokušavaju da podsjete sve ostale na ovo oboljenje, koje se vrtoglavim razmjerama širi u ljudskoj populaciji. Zato je podizanje svijesti o Alchajmerovoj bolesti od izuzetnog značaja za sve.

21. septembra širom svijeta organizuju se tradicionalne šetnje sjećanja  (memory walks), a ove godine se naša organizacija sa svojim timom priključuje svjetskom pokretu obojenom u ljubičasto i to će učiniti tako što će građani moći da se na našem pultu, koji će biti smješten na uglu ulice Slobode i Hercegovačke ulice u samom centru Podgorice u peridu od 18.30h do 21h, informišu detaljnije o ovoj bolesti, popunjavaju upitnike , rješavaju mini testove za prepoznavanje demencije, a sve to u saradnji sa istaknutim doktorima i stručnjacima u ovoj oblasti koji su dio našeg tima.

Da li ste znali da istraživanja pokazuju da na svakih sedam sekundi jedna osoba u svijetu oboli od ovog oblika demencije, da u svijetu od Alchajmerove bolesti boluje oko 50 miliona ljudi?

Tu smo da podignemo svijest zajednice o ovoj bolesti i pomognemo onima kojima je pomoć potrebna!

Izvor i foto: NVO  FUTURA