Louise Hay, osnivačica pokreta samopomoći i začetnica ideje da pozitivnim stavom možemo promijeniti svoju stvarnost, u knjizi  Moć ozdravljenja je u nama iznosi stav da svakom svojom mišlju kreiramo budućnost, a misao možemo u bilo kojem trenutku promijeniti. Oslobađanje straha od starenja jedna je od mnogobrojnih tema ove knjige.

Ljupko stariti

Mnogi od nas boje se ostariti i staro izgledati. Smatramo to strašnim i neprivlačnim. A to je normalan i prirodan proces. Ako ne možemo prihvatiti dijete u sebi i biti zadovoljni onim ko smo bili i ko smo sada, kako ćemo prihvatiti idući korak? Što je alternativa starenju?

Kao kultura stvorili smo ono što ja nazivam “obožavanjem mladosti”. Dobro je voljeti sebe u određenim godinama, ali zašto se ne voljeti i u starosti? Postepeno ćemo proći kroz svako životno doba. Mnoge žene osjećaju tjeskobu i strah kad samo pomisle na starost. Stariti znači dobiti bore, sijedu kosu, opuštenu kožu, ali ja ipak želim ostariti.

Mogu razumjeti da ne želimo biti stari i bolesni. Ne zamišljajmo da moramo oboljeti da bismo umrli. Lično ne vjerujem da moramo umrijeti bolesni. Ne moramo biti priključeni na aparate, ležeći patiti u staračkom domu da bismo napustili ovu  planetu. Danas nam je dostupna ogromna količina informacija o tome kako ostati zdrav. Ne ostavljajte to za kasnije, učinite to sad. Kada ostarimo, želimo se osjećati divno da bismo mogli nastaviti nove životne pustolovine.

U članku o medicinskom fakultetu u San Franciscu naišla sam na podatak da starenje nije uslovljeno genima, nego nečim što nazivaju tačkom početka starenja – biološkim satom u našem umu. Ovaj mehanizam daje naredbe kada i kako stariti. Tačka početka starenja ili biološki sat regulisan je jednim faktorom – našim stavom prema starenju. Ako vjerujete, na primjer da je 35 godina srednje doba, to uvjerenje u vašoj 35. godini aktivira u vašem organizmu biološke promjene koje ubrzavaju proces starenja. Zar nije fascinantno! Nekad smo negdje odredili što su srednje godine, a što starost. Kada  ste vi postavili svoju tačku početka starenja?

Ja u sebi nosim uvjerenje da ću živjeti do devedeset i šeste te da ću i dalje biti aktivna, pa zato pazim na svoje zdravlje.

Ako imate neke predrasude o starijim ljudima, vi opet stvarate ideje na koje će reagovati vaša podsvijest. Naša vjerovanja, naše misli, naš stav prema životu i prema samima sebi uvijek se ostvari. Roditelji koji vole sebe, lakše će naučiti djecu kako da vole sebe. Kada smo zadovoljni sa sobom, učimo djecu samovrijednosti vlastitim primjerom. Što više radimo na ljubavi prema sebi, to će naša djeca lakše spoznati da je voljeti sebe sasvim O.K.

 

Svaka godina posebna je i za mene dragocjena, jer ću je proživjeti samo jednom.
Svaka godina, od ranog djetinjstva do starosti, ispunjena je čudesima.
Baš kao što je djetinjstvo veoma posebno, takva je i starost.
Želim sve to proživjeti.
Biram misli od kojih mi starenje lako pada.
Radujem se svakoj sljedećoj godini koja se preda mnom razotkriva.
Volim i cijenim svoju lijepu dob!