Crna Gora je ovogodišnji domaćin Svjetskih umjetničkih igara World Art Games WAG, koje će biti organizovane od 4. do 12. maja.

Za učešće na 3. Svjetskim Umjetničkim igrama prijavilo se više od 60 umjetnika iz 32 zemlje svijeta koji će se predstaviti sa stotinak radova.

Sve umjetnike će povezivati isti cilj-stvaranje boljeg svijeta, mira i tolerancije, što je misija organizovanja ovakvih igara.

Višednevna manifestacija održaće se u Podgorici i Sutomoru.

Podgorička publika će imati priliku da na više mjesta poput ULUCG, Kuslevove kuće, uživa u različitim umjetničkim izrazima likovne i primijenjene umjetnosti u vidu izložbi (slike, crteži, fotografije, grafike, skulpture, nakit, keramika), muzičko-scenske umjetnosti (koncerti, DJ nastupi, plesni i drugi performansi), književnosti, filma (dokumentarni, kratki), arhitekture, te izložba dječijih radova iz 14 zemalja i drugih vrsta umjetnosti.

U Sutomoru će se održati višednevna Konferencija 3. Svjetskih Umjetničkih Igara u toku koje će biti organizovana predstavljanja nacionalnih odbora država članica, prezentacije, interakcije umjetnika i zvaničnika, kao i prezentacija WAG Children Project-a nekoliko zemalja i Educational Project-a.

Osnivači WAG Montenegro u Crnoj Gori su Predsjednik Crnogorskog nacionalnog odbora Svjetskih umjetničkih igara, slikar Miloš Miki Popović, Slobodan Milatović, Marija Janjušević, Ilija Dapčević, Ratko Odalović i pokojni Džoni Hodžić.

U organizaciji ovogodišnjih igara u Crnoj Gori učestvuju akademski slikar Miloš Miki Popović, potpredsjednik Nacionalnog odbora, akademski slikar i profesor Ratko Odalović, te članovi Dragana Tripković-dramaturg, Damir Murseljević-fotograf i Danijela Vidojević-ekolog.

Izvor i foto: CDM