Park – šuma, brdo Gorica je prostor od izuzetnog značaja za građane Podgorice. Pored najstarijeg vjerskog objekta u gradu, Crkve Sv. Đorđa iz X vijeka i spomenika Partizanu borcu, brdo po kojem je grad dobio ime, sa visinom od 131 metra nadmorske visine, predstavlja i dominantnu strukturu nad okolnim terenom. Stapanjem stijenskog masiva brda u korito Morače stvaraju se izuzetne ambijentalne vrijednosti. Pored toga, 41 biljna vrsta (od evidentiranih 460 vrsta) ubraja se kategoriju endemičnih, endemoreliktnih i reliktnih, dok su tri vrste zakonom zaštićene. Na Gorici se pojavljuju čak i nove vrste gljiva, a preko 70 vrsta ptica naseljava teren parka. Ovaj zadivljujući biodiverzitet Goricu izdvaja od prosječnog parka. Zeleno srce grada.

Značaj centralne gradske zelene oaze za zdravlje i rekreaciju građana je ogroman. Jedino je prostranije mjesto u gradu gdje je moguće uživati u miru i tišini, na čistom vazduhu, što svakodnevno koriste stotine rekreativaca, penzionera, učenika, djece…

Prostor park-šume se iz decenije u deceniju smanjuje. Pogotovo po rubnim djelovima Gorica haotično gubi hektare autohtone površine. U posljednjih 6 godina teren pod šumom se smananjio za oko 35 %, a posebno u dva velika požara: 2010. (zagorička padina) i 2012. godine (istočna padina).

Rekreativna zona, na ulazu u Park-šumu, sa tri teniska terena, pretvorena je još 2008. godine u divlji parking, a izmjenama i dopunama DUP-a “Nova Varoš 2“, “zabetoniran” je dio brda prema centru grada. Na nekim mjestima su  otkinuti djelovi brda kako bi se napravio prostor za bezlične betonske spavaonice.

 “Udruženje ljubitelja Gorice i prirode” je odmah nakon uspješno realizovane akcije “Ne tunel kroz Goricu!” početkom 2014. godine, počelo sa organizovanjem redovnih, jednonedjeljnih, građanskih akcija čišćenja, pošumljavanja i zaštite terena Gorice.

Do sada je evidentirano učešće blizu 1200 građana Podgorice: od djece predškolskog uzrasta, učenika osnovnih i srednjih škola, studenata preko predstavnika sportskih i privrednih kolektiva do rekreativaca i penzionera.

Uklanjamo višak biljnog otpada koji guši teren park-šume i tako, čisteći površinu, obezbjeđujemo prostor za rast novih stabala. Priroda park-šume je takva da uvijek ima oborenih i osušenih stabala i granja koje treba iznijeti iz šume. Ujedno smanjujemo rizik od požara jer je taj biljni otpad glavno “gorivo” za nastanak i širenje požara. Goricu pošumljavamo isključivo autohtonim biljnim vrstama.

U subotu, 2. aprila organizujemo 90. akciju proljećnog sređivanja Gorice. Meteokarte najavljuju sunčanu i prijatnu subotu a učešće su najavili naši dragi prijatelji iz izviđačkog odreda “Njegoš”, članovi srednjoškolskih volonterskih klubova, ljubitelji prirode..

Glavna kapija u 10 časova. Očekujemo vas!

Autor teksta: Zoran Bojović