Centar za razvoj nevladinih organizacija CRNVO organizovao je u Budvi trening na temu “Strateško planiranje i organizacioni menadžment” za predstavnike nevladinih organizacija u okviru kojih će biti formirani CRNVO resursni centri za organizacije civilnog društva.

Resursni centri za južnu regiju Crne Gore su NVO Nada iz Herceg Novog i NVO Novi horizont iz Ulcinja, dok će podršku nevladinim organizacijama na sjeveru Crne Gore pružati NVO Bonum iz Pljevalja i NVO Bjelopoljski demokratski centar iz Bijelog Polja.

Trening je organizovan u okviru projekta “Jače NVO, jača demokratija!“, koji je finansijski podržan od strane Evropske unije, a kojim upravlja Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori. Kako je saopšteno, ciljevi ovog projekta su jačanje i podsticanje civilnog društva za aktivno učešće u društvenom, ekonomskom i političkom životu u Crnoj Gori, kroz uspostavljanje četiri lokalna resursna centra za pružanje podrške lokalnim nevladinim organizacijama.

U okviru treninga, učesnici su stekli znanje o pravilima, procesu i fazama strateškog planiranja i organizacionog menadžmenta, ali i o pravilima izrade, strukturi i načinu kreiranja strateškog dokumenta.

Kako je kazao Zdravko Janjušević, izvršni direktor NVO Bjelopoljskog demokratskog centra, trening za njega i njegovu organizaciju je značio dodatno jačanje kapaciteta i znanja.

“Ova vrsta edukacije doprinijeće pružanju usluga lokalnim nevladinim organizacijama sa sjevera Crne Gore. CRNVO je prepoznao značaj naše NVO i potrebu za jačanjem lokalnih NVO sa sjevera, što će na dugoročnom planu unaprijediti rad nevladinih organizacija na sjeveru i život građana” naveo je Janjušević.

Prema riječima Nazifa Velića, izvršnog direktora NVO Novi horizont iz Ulcinja, znanja koje je stekao u početku svog rada je obnovio, a trening i osnivanje resursnog centra u južnoj regiji svojevrsno je priznanje radu NVO Horizont koji danas broji 17 godina.

Izvor i foto: CDM