Drugi okrugli sto, u okviru projekta “Vještine za naše doba”, na temu Značaj aktivnog starenja – mogućnosti i perspektive u Crnoj Gori održan je 24. marta 2023. u Tivtu za učesnike iz primorskih opština.U ime domaćina – Opštine Tivat, u čijoj sali je održan skup, učesnike je pozdravio potpredsjednik Opštine dr Andrija Petković.
Ljiljana Garić iz Centra za stručno obrazovanje, koji je partner u projektu “Vještine za naše doba”, govorila je o značaju aktivnog starenja za pojedinca i društvo. Sa samim projektom i dosadašnjim aktivnostima NVU Naše doba prisutne je upoznala Vesna Lakuš, a Vesna Ratković je predstavila primjere dobre prakse za aktivno starenje iz Slovenije i Srbije.
U radu okruglog stola učestvovale su predstavnice opština Tivat i Kotor, članice nevladinih organizacija iz Tivta, Bara i Budve te predstavnice Crvenog krsta Crne Gore i Opštinske organizacije Tivat.
Posebno su zanimljiva bila iskustva organizacije Žene Bara koje imaju obimbne aktivnosti u pomaganju nesnađenim sugrađanima i u tome dobijaju podršku brojnih pojedinaca i zajednice. Mnoge od njih su penzionerke i to vrlo aktivne i angažovane u društvu.
Projekat “Vještine za naše doba” realizujemo zahvaljujući podršci Crvenog krsta i evropskih fondova u okviru regionalnog programa ”Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID 19 i budućih katastrofa”.