Crveni krst Crne Gore će 1. oktobra obilježiti Međunarodni dan starijih osoba brojnim aktivnostima širom Crne Gore. Ovaj datum jako je značajan za našu organizaciju, koja već dugi niz godina radi na unaprjeđenju kvaliteta života starijih osoba kroz pružanje brojnih usluga u većem dijelu Crne Gore. Početkom 2016. godine, Crveni krst Crne Gore inicirao je i kreiranje mreže Dignitas, koju čine predstavnici relevantnih institucija i organizacija koje se bave pitanjima starijih, kako bi se ostvarila bolja saradnja u ovoj oblasti i doprinijelo većoj socijalnoj inkluziji starijih osoba.

Broj starijih osoba širom svijeta ubrzano raste. U 2015. godini 12.3% osoba na planeti bilo je starije od 60 godina, a predviđanja pokazuju da će do 2050. godine taj broj porasti na preko 2 milijarde, ili u procentima 21.5% svjetske populacije. Crna Gora takođe spada u red zemalja koje ubrzano stare, a istraživanje pokazuje da se stariji danas suočavaju sa brojnim izazovima od kojih se izdvajaju: siromaštvo, usamljenost, nedostatak brige, loše zdravstveno stanje itd. Navedeno ukazuje na potrebu kreiranja dodatnih servisa podrške, namijenjenih prvenstveno starijima koji žive sami, u lošim uslovima. Pored toga, poseban izazov predstavlja briga o starijima iz ruralnih oblasti.

Ove godine, 1. oktobar koristimo kao priliku da skrenemo pažnju javnosti na teme koje su od velikog značaja ne samo za starije, već i za sve generacije. Kroz zajedničko djelovanje Crvenog krsta i mreže Dignitas, nizom aktivnosti od 25. septembra do 5. oktobra, biće promovisani koncepti zdravog starenja, međugeneracijske solidarnosti, ljudskih prava, a više riječi će biti i o potrebama i problemima ove populacije.

Tako će Crveni krst u Budvi i Podgorici organizovati predavanja na temu “Ljudska prava starijih” sa ciljem informisanja starijih o demografskim promjenama, pravima starijih koja su definisana brojnim međunarodnim i nacionalnim dokumentima, ali i aktiviranju starijih kroz javno zagovaranje. Opštinske organizacije Crvenog krsta će organizovati brojne aktivnosti, a samo neke od njih su: OOCK Budva organizuje koncert za starije, kao i izlet do Trebinja; OOCK Bar će imati veče poezije za starije, takmičenje u pikadu, druženje “Baka-deka žurka za sva vremena”, kao i promociju Kluba za starije na gradskom trgu; OOCK Bijelo Polje i Mojkovac će obići korisnike programa Briga o starijima i uručiti im poklone; OOCK Tivat će organizovati druženje korisnika geronto usluga; OOCK Plav organizuje izlet i promociju zdravog starenja u prirodi; OOCK Nikšić volonteri će pomagati starijima prilikom kupovine u marketima. Crveni krst Cetinja, u saradnji sa NVO Moj put, organizuje dan edukacije o upotrebi telefona, namijenjen starijim licima. U svim OOCK će se dijeliti promotivni materijal a građani informisati o aktivnostima Crvenog krsta i potrebama i problemima starijih.

Pored opštinskih organizacija Crvenog krsta, članovi mreže Dignitas će takođe obilježiti ovaj značajan datum nizom zajedničkih aktivnosti. Crveni krst Crne Gore i mreža Dignitas 1. oktobra u 12 sati u PR Centru organizuju konferenciju tokom koje će se predstaviti rezultati istraživanja „Položaj starijih osoba u Crnoj Gori i njihovo zadovoljstvo postojećim uslugama podrške“. Konferencija će ujedno biti i prilika da se predstavi djelovanje Crvenog krsta u ovoj oblasti, ali i organizacija i institucija koje se bave starijima. Pored konferencije, članovi mreže će realizovati sljedeće aktivnosti: NVO Humanitarac organizuje okrugli sto na temu “Stanje i problemi starijih lica sa ruralnog područja i mogućnosti njihovog  rješavanja“; NVO Naše doba i Udruženje ljubitelja Gorice i prirode organizuju čas joge za starije u Mediteranskom vrtu na Gorici; NVO Evropske demokratske inicijative organizuje izložbu slikarskih i umjetničkih radova u Domu starih Risan; NVO Moj put će organizovati radionice sa psihologom; NVO Povjerenje organizuje izlet za starije…

Crveni krst Crne Gore i njegove u ime volontera i zaposlenih u opštinskim organizacijama Crvenog krsta i članova mreže Dignitas želi svim starijim osobama srećan Međunarodni dan starijih osoba i poziva sve relevantne institucije i organizacije na dodatna zalaganja, kako bi se njihov položaj poboljšao.

Izvor i foto: Crveni krst Crne Gore