Učesnici regionalnog projekta Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba iz Crne Gore i Makedonije posjetili su od 19. do 23. decembra 2017. godine Beograd i Kragujevac i upoznali se sa aktivnostima mreže Humanas.
Na skupu u Crvenom krstu Srbije predstavnici različitih institucija koji se u Srbiji bave pitanjima starijih predstavili su rezultate istraživanja o diskriminaciji starijih osoba i ukazali na potrebu za politikama koje će poboljšati položaj starijih, naročito u ostvarivanju prava iz oblasti zdravstvene zaštite, penzionog sistema, socijalnih davanja i slično.

Gosti iz Crne Gore i Makedonije posjetili su Volonterski servis na Zvezdari, najuspješniji u Beogradu. To je primjer uspješne međugeneracijske saradnje u pružanju različitih usluga građanima ove opštine koja broji više od 200.000 stanovnika.

BD CK raaavno Srb

Studijska posjeta nastavljena je u Kragujevcu. Tamošnji Kutak za kvalitetnije starenje imao je svečanost u zgradi Skupštine opštine povodom pet godina uspješnih aktivnosti usmjerenih na kvalitetnije i zdravo starenje kao što su grupe samopomoći, pomoć putem telefona, radni vikend na selu i druge.
U delegaciji mreže Dignitas iz Crne Gore bili su Jelena Šofranac i Igor Jokanović iz Crvenog krsta, Slobodan Simović iz NVO Humanitarac i Vesna Ratković iz NVU Naše doba.

 

 

Zvezdara grupa 4821