Da bi treće doba bilo naše pravo doba, preduslov je dobro zdravlje. A preduslov za očuvanje zdravlja, pored pravilne ishrane i redovnih ljekarskih kontrola, jeste i fizička aktivnost. Za našu generaciju pogodno je pješačenje, plivanje, ples, joga, vožnja biciklom… Najveća blagodet za mene je planinarenje.
Boravak u prirodi i fizička aktivnost na otvorenom najjednostavniji je i najjeftiniji sport. Tako provedeno vrijeme donosi višestruke koristi za dušu i za tijelo. Ljudi opterećeni svakodnevnim obavezama i trkom sa vremenom oslobode se napetosti kada odu u planinu. Neki tvrde da svoje probleme uspijevaju riješiti u miru planinskih vrhova. Osjećaj opuštenosti i sklada sa prirodom pamti se i vraća kasnije kada uživamo u snimljenim fotografijama. Moje društvo voli da razmjenjuje fotografije pa imamo stranicu na Facebook-u punu uspomena sa svake akcije.
Da biste osjetili blagodeti planinarenja valja se pripremiti za odlazak na planinarsku akciju i informisati se o uslovima. Vaša odluka da planinarite mora biti u skladu sa psiho fizičkom spremnošću za taj poduhvat. Jedan od lakših i sigurnijih načina za početak je učlanjenje u planinarski klub. Prednosti organizovanog planinarenja su višestruke: dobićete uputstva o neophodnoj opremi; grupa uvijek ima iskusnog vodiča i obezbijeđen prevoz; poznat je raspored akcija po danima za cijelu godinu i ima ko da vam da potrebne informacije.

Kada krenete da redovno planinarite osjetićete:
– da vam je bolja fizička spremnost i “osvježen mozak”;
– da se rješavate negativnih i opsesivnih misli;
– da možete kreativno rješavati probleme u odsutnosti tehnologije (u divljini);
– da životne teškoće i problemi gube na svojoj dimenziji i lakše uočavate suštinu problema koje treba da riješite .
Tako kaže nauka.

U Planinarskom klubu Gorica pola članstva čine penzioneri. Voljeli bismo da se više mladih interesuje za ovaj lijepi sport i osposobi za planinarske vodiče.
Ali i za sastav kakav je sada imamo rješenje – za zahtjevnijim turama formiramo kondiciono jaču grupu i slabiju. Ova druga skrati rutu, ide polaganije i ne mora da se popne baš na svaki vrh, nego se odmara u podnožju. Važno je biti u prirodi i u dobrom društvu.

Milena Andrijašević

rekreac-vl-99397_n