“Vještine za naše doba”, najobimniji projekat koji je realizovalo NVU Naše doba, zaključen je Završnom prezentacijom rezultata projekta 20. juna 2023. u Podgorici u Kulturnom centru 201.
Projekat je nastao kao odgovor na konkurs ”Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID 19 i budućih katastrofa” za nevladine organizacije u zemljama Regiona (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Kosovo).
Sa andragozima iz Centra za stručno obrazovanje (COS) uvidjeli smo zajednički interes i priliku da osnažimo starije ljude da se nose sa kriznim životnim sitaucijama. Pored Centra, kao partner u projektu pridružio se i Sekretarijat za socijalno staranje Glavnog grada pa smo u Kući zdravlja imali besplatan prostor za radionice.


Na završnoj prezentaciji projekta pozdravnu riječ imale su Anđela Radovanović ispred Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, Ivana Smolović ispred donatora (fondovi Evropske unije, Austrijska razvojna agencija, Austrijski Crveni krst, Crveni krst Srbije, Crveni krst Crne Gore) i Ljiljana Garić ispred Centra za stručno obrazovanje.

Aktivnosti realizovane tokom projekta predstavila je Vesna Lakuš, a Milena Andrijašević je analizirala posjećenost pojedinih događaja i prikazala je grafički. Učesnici radionica ponovo su se družili, a posebno su ih obradovali utisci voditeljki radionica Zorice Minić i Anđe Backović, koje su izrazile zadovoljstvo zbog uspješnih i inspirativnih radionica i želju da i ubuduće sarađujemo.


Sastavni djelovi projekta “Vještine za naše doba” bile su radionice za jačanje emocionalnih, socijalnih i kognitivnih sposobnosti, što pomaže očuvanju mentalnog zdravlja. Učesnici su bili članovi Našeg doba, mjesnih udruženja penzionera Podgorice i Uduženja vojnih penionera. Za neke je radionica, kao metod učenja, bila novo iskustvo. Voditelji su bili stručnjaci koji rade na programima Centra za stručno obrazovanje.
Poseban segment projekta bili su okrugli stolovi – održani u Podgorici, Tivtu i Bijelom Polju sa ciljem da podstaknu donosioce oduka i organizatore edukativnih aktivnosti u lokalnim zajednicama da ponude programme za starije ljude.
U okviru projekta takođe je štampan letak “Aktivno starenje od mladosti do duboke starosti” , u kojem su navedena prava starijih i savjeti za aktivno starenje.
Uspostavljena saradnja Našeg doba sa udruženjima penzionera predstavlja dobar osnov za buduće zajedničke aktivnosti. Mogućnosti za to možemo očekivati uskoro u okviru Centra za aktivno starenje, koji je ovom prilikom najavila Marija Peruničić iz ADP ZID.