1 ruke 20170225_173457

Subotom uveče u podrumu Udruženja penzionera Podgorice čuje se lagana muzika, ponekad recitovanje pjesama i ženski glasovi u opuštenom razgovoru. Petnaestak žena crta i slika. Kažu da je ranije bilo i muških članova. Ponekad odu u prirodu i rade pejzaž. Slikaju za svoju dušu i druže se.
Tinda Bulatović, akademska slikarka, dvadeset godina vodi Slikarsku radionicu koja je namijenjena polaznicima trećeg doba, ali pridružuju se i mlađi. Radionica traje kao školska godina i ima program po kojem se počinje od crteža pa onda prelazi na sliku, ali početnici su dobrodošli i tokom trajanja radionice. Važno je da ih interesuje likovni izraz. Iskusna voditeljka radionice podstiče ih da se izražavaju – zato i poezija na radionici slikanja.
Mnogi polaznici nastave da dolaze na radionice kada završe kurs, neki i godinama. Svaka generacija krajem ‘školske godine’ prikaže svoje radove na izložbi. Dvadesetogodišnjicu Radionice obilježiće izložba u galeriji Art, koja će, već se zna, biti otvorena 8. maja.
Trebalo je puno volje i upornosti da ova aktivnost opstane neprekidno sve ove godine.
– Koliko sam ja podsticala polaznike da razviju likovni izraz, toliko su i oni mene podsticali da ustrajem. Radionica je naš zajednički uspjeh – kaže neumorna slikarka Tinda Bulatović, koja priprema i svoju samostalnu izložbu.

2 T bak unuk36

Tinda Bulatović (u sredini) sa učesnicom radionice i njenim unukom

2 T 20170225_173134