Povodom Međunarodnog dana starijih, 1.oktobra NVO Naše doba i Crveni krst Cre Gore organizovali su predavanje na temu Stariji – problemi diskriminacije i nasilja.

Prof. dr Vesna Ratković, članica Našeg doba, ukazala je na činjenicu da se sa demografskim starenjem društva povećava rizik od nasilja prema starijima, inače ranjivoj kategoriji stanovništva.
Rekla je da takva situacija zahtijeva osnaživanje ljudi da znaju svoja prava i da znaju da ih traže. Naglasila je da žrtve nasilja u porodici imaju pravo na besplatnu prvnu pomoć. Takođe je potrebno unapređivati sposobnosti i odgovornosti pojedinaca i institucija koji su odgovorni za poštovanje, zaštitu i ostvarivanje prava starijih.
Za sprečavanje nasilja u porodici važna je Istanbulska konvencija, koja podrazumijeva zaštitu žrtava i kažnjavanje izvršilaca. Oblici nasilja u porodici su fizičko, seksualno, psihičko ili ekonomsko nasilje.
O primjerima iz prakse govorila je izvršna direktorka SOS telefona u Podgorici Biljana Zeković. Žrtve nasilja u porodici, uglavnom žene, obraćaju se za pomoć ovoj nevladinoj organizaciji, ali često se događa da ne žele da prijave nasilnika. Posebno se teško odlučuju roditelji da prijave dijete od kojeg trpe nasilje.

CK Bilja4339