Kako se penzioneri u Sloveniji suočavaju sa demografskim promjenama – Na inicijativu Saveza udruženja penzionera Slovenije (Zveza društev upokojencev Slovenije – ZDUS) stvorena je koalicija predstavnika različitih generacija i interesnih grupa MeKoS – Međugeneracijska koalicija Slovenije. Koaliciju sačinjavaju, pored organizacije penzionera, Omladinski savjet Slovenije, Studentska i Učenička organizacija. Cilj je da zajedničkim djelovanjem doprinesu boljem položaju svih generacija.

Sa tom namjerom u Ljubljani će se od 14. do 16. maja na Gospodarskom razstavišču održati prvi Dani međugeneracijskog suživota. Manifestacija će imati stručni program na temu “Tržište rada i penzionisanje”, propratna događanja, radionice, kulturno-kreativni program i sajamsku izložbu sa ponudom prilagođenom starijim osobama.
Tom prilikom planiran je i međunarodni susret predstavnika penzionerskih organizacija iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.