Zaposleni koji je tokom svog radnog vijeka osiguran na „minimalac“ od 193 eura, primaće penziju od svega 139,5 eura. Ukoliko je osiguran na iznos prosječne zarade od 512 eura,  osiguranik  bi  otišao u “punu” penziju sa 279 eura. Ako se ima u vidu da je u Crnoj Gori apsolutna linija siromaštva definisana na 186,45 eura onda je jasno da radnik koji prihvati tu vrstu osiguranja sebi trasira put u apsolutno siromaštvo pod stare dane, ukoliko nema nekih drugih primanja.

Nije samo neuplaćivanje poreza i doprinosa Damoklov mač nad postojećim penzionim sistemom. Još opasnije i veoma nepovoljna demografska struktura Crne Gore.

Naime, prema Nacionalnoj strategiji razvoja do 2030. godine, predviđa se pad nataliteta, starenje stanovništva i smanjenje populacije u Crnoj Gori. Prosječan stanovnik Crne Gore sada je star 39 godina, pa autorka prof. dr Gordana Đurović, zbog sve nepovoljnijeg odnosa produktivnog i neproduktivnog stanovništva predviđa pad životnog standarda i neminovno niže plate i penzije.

Kako građani da doskoče negativnim trendovima, ukoliko država ne uvede red u ovoj oblasti? Prije svega povećanjem štednje u bankama, osiguravajućim kućama i privatnim penzionim fondovima. U zemljama EU, stanovnici izdvajaju od mjesečnih prihoda 10 do 15 odsto iznosa i to plasiraju u različite vidove štednje. Karajnje je vrijeme da crnogorski građani počnu da razmišljaju na takav način kako bi obezbijedili dostojanstvene prihode u trećem dobu…

Opširnije na Portalu Analitika

Izvor i foto: Portal Analitika