Poznati slovački Folklorni ansambl “Partizan” prirediće koncert u utorak, 13. septembra, u Velikoj sali Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati.

Koncert organizujemo u saradnji sa Ambasadom Slovačke Republike u Crnoj Gori, a povodom aktuelnog polugodišnjeg predsjedavanja Slovačke Evropskom unijom.

Folklorni ansmabl “Partizan” osnovan je 1958. i spada među najbolje ansamble u Slovačkoj. Fokusiran je na umjetničko predstavljanje tradicionalne narodne kulture regiona centralne Slovačke.

Dobitnik je Srebrnog lanca na Svjetskom festivalu u Dižonu, nagrade za plesno tumačenje na festivalu u Segedinu, laureat je festivala folklora Vihodna i brojnih drugih nagrada.

Ansambl je do sada gostovao u 28 zemalja širom Evrope, Azije, Afrike i Amerike.

Program počinje pjesmama, koje su se pjevale uz ljetnji rad na livadama, i nastavlja bržim plesovima iz regiona Gemer.

Dalje slijedi tipična muzika iz gorskih regiona Slovačke u interpretaciji nadarenih mladih muzičara, koji čuvaju izvorne narodne oblike. Nakon svadbene igre, ples prelazi u tradicionalno ritmičko gaženje bez muzike.

Poslije nekoliko solo pjesama, “čardaša” i virtuozne violine, program se završava temperamentnim plesovima iz regiona Potpoljanje, nagrađenim na svjetskoj folklorijadi u Francuskoj.

Ulaz je besplatan.

 

Izvor i foto: RTCG