Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) agenciji MINA su kazali da je na kraju prošle godine u Domu starih “Grabovac” u Risnu boravilo 300 korisnika, što je ujedno i kapicitet ustanove.

U domu starih u Bijelom Polju boravi 144 korisnika.

Iz resornog Ministarstva ukazali su da su smještajni kapaciteti Doma starih u Risnu popunjeni, i da trenutno nijesu dovoljni za smještaj svih zainteresovanih.

“Na smještaj u Dom starih u Risnu čeka oko 100 potecijalnih korisnika koji su zainteresovani za usluge koje se pružaju u Domu starih “Grabovac”, a broj zahtjeva zainteresovanih za smještaj je u konstatnom porastu”, rekli su iz MRSS.

Oni su podsjetili da je kapacitet Doma starih u Bijelom Polju 230 korisnika i da se broj korisnika iz godine u godinu povećava.

Tokom prošle godine u Domu starih “Grabovac” realizovan je smještaj za 75 novih korisnika dok je u Domu starih u Bijelom Polju smješteno 80 korisnika.

Cijena smještaja su ostale na nivou ranijih godina, pa ona za nepokrenta i dementna lica iznosi 450, dok je cijena smještaja za pokretne osobe 300 EUR.

Od 1.jula prošle godine Ministarstvo je odlučilo da poveća participaciju koja je do tada bila 180, na 200 EUR (za korisnike koji nemaju sredstava da svojim primanjima plaćaju punu cijenu smještaja) a ostatak do pune cijene smještaja pada na teret ustanova.

Pročitajte članak u cjelosti na portalu Analitika.