Tema druženja u Klubu starijih 30. januara 2020. bila je igra asocijacija, za koju je koordinatorka programa u Crvenom krstu Jelena Šofranac pripremila nekoliko zadataka. Najzanimljiviji bio je onaj čije je konačno rješenje Crveni krst Crne Gore. Mnoge “ključne reči” vezane za Crveni krst i Crveni polumjesec bile su nam nepoznanice, a tražeći rješenja po kolonama, saznali smo zanimljive podatke i tražili od Jelene da ih objasni.
Kako je nastala ova organizacija?
Krvava bitka kod Solferina 1859, iz vremena talijanskog rata za nezavisnost između Austrije i francusko-sardinijskih saveznika, trajala je 15 sati i za sobom ostavila 40 000 ranjenika koji su umirali na bojnom polju. Mladi Švajcarac Anri Dinan tada je sa nekoliko ljekara i sa lokalnim stanovništvom organizovao pomoć ranjenicima – liječili su ih, davali im hranu i vodu i utjehu. Po povratku u Švajcarsku, Dinan piše knjigu ”Sjećanje na Solferino” u kojoj je opisao stravično stanje ranjenika, ali i iznio ideju o međunarodnoj konvenciji koja će osigurati zaštitu civila – žrtava rata kao i ideju o stvaranju društva za pružanje pomoći u svim zemljama.
Crveni krst je osnovan u Ženevi 1863. godine kao Internacionalni komitet za pomoć ranjenicima. Amblem udruženja je crveni krst na bijeloj podlozi (suprotno švajcarskoj zastavi, a u čast idejnom tvorcu). Principi djelovanja Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca su : humanaost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost. Narednih godina nastaje prekretnica u istoriji čovečanstva – prihvaćeno je postojanje neutralne organizacije u ratovima, čiji je zadatak da pomaže svim ranjenicima.
Crveni krst Švajcarske osnovan je 1866, a potom i u drugim zemljama – Crna Gora je 192. država po redu. Crveni krst Crne Gore ove godine proslavlja 145 godina osnivanja i centralna proslava planirana je za 29. novembar 2020 godine.
Autorka teksta: Milena Andrijašević