Nakon obuke za organizacijski i projektni razvoj, koju je organizovao fAKT krajem 2014.godine, analizirani su strateški dokumenti i drugi nacionalni i međunarodni dokumenti u oblasti socijalne zaštite starijih osoba u Crnoj Gori. Na temelju te analize napravljen je Izvještaj sa „Predlogom smjernica za razvoj budućih politika za starije u Crnoj Gori sa osvrtom na Strategiju razvoja sistema socijalne zaštite starih lica 2013-2017.“Izvještaj sadrži konkretne preporuke za buduće javne politike o ovoj oblasti kako bi one bile snažnije utemeljene na realnim resursima starijih i starih u našem društvu. To bi, dugoročno, doprinijelo očuvanju dragocjenih društvenih resursa i unaprijedilo kvalitet života i prava ove starosne grupe u Crnoj Gori.

 

U drugoj fazi projekta, krajem septembra 2015. održan je trening za članove organizacije –  radionice na teme:

  • Monitoring ljudskih prava i izrada javnih politika
  • Javno zastupanje i lobiranje

Radionica 28.09.2015.

Radionica 28.09.2016.

Izvještaj sa predlogom smjernica za razvoj budućih politika za starije u Crnoj Gori bio je polazište za rad okruglog  stola održanog u Podgorici 17.11.2015 godine. Za ovu priliku sažete su i štampane poruke iz Izvještaja. Izlagači na skupu bili su Anđa Backović, mr Aleksandra Dragojević i gost dr Uglješa Janković, a moderator mr Jelena Jauković. U radu su učestvovali stručnjaci iz oblasti socio-psiholoških, zdravstvenih i pravnih aspekata starenja, iz sistema socijalne sigurnosti i socijalne zaštite, cjeloživotnog obrazovanja, kako iz vladinog, tako i nevladinog sektora te članovi „Našeg doba”. Učesnici okruglig stola „Smjernice za razvoj budućih politika za starije u Crnoj Gori” su ukazali  na potrebu za integralnom i koordiniranom politikom starenja i na potrebu da se sa demografskim promjenama usklađuju politike razvoja u svim segmentima života.

 Izvještaj o medijskom praćenju Okruglog stola  (http://www.prcentar.me/index.php/component/k2/item/475-nd)

_MG_7559

_MG_7534

_MG_7553

 

Donator Fond za aktivno građanstvo fAKT, program „De facto Strong”, podržan kroz IPA 2013 Civil Society Facility Montenegro Programme, koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori)