Udruženje starih zanata i vještina „Nit“ iz Podgorice realizovalo je centralnu aktivnost projekta, radionicu veza  „Srpski vez – tradicija na nov način“, koji je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Cilj projekta je njegovanje etičkih posebnosti i kulturne baštine manjinskih naroda, kroz revitalizaciju jedne stare vještine i približavanje te vještine novim generacijama, putem savremene primjene i novog dizajna.

Na poziv Smiljane Radusinović dvije članice NVU „Naše doba“, Aleksandra Gazivoda i Dragica Đurović, su pohađale ovaj kurs besplatno.

grupna

Naše članica Aleksandra Gazivoda je podijelila sljedeće utiske sa nama:

„Radionicu je vodila Jovanka Lazić iz Kruševca, koja nas je upoznala sa tajnama ovog zanata. Polaznice radionice su bile žene iz različitih kategorija društva – penzionerke, nezaposlene žene, samohrane majke, zaposlene žene, kao i pripadnice srpske nacionalne zajednice.

Tokom dvije nedelje, na radionicama koje su svakodnevno trajale i po nekoliko sati, učile smo razne vrste bodova i materijala na kojima se oni primjenjuju. Lijep smo se družile i razmjenjivale znanja i iskustva o ovom zanatu. Ono što je najljepše su nova poznanstva koja smo stekli. Ostala je želja da ćemo se opet družiti na nekom novom projektu s ciljem upoznavanja neke nove vještine i zanata.“

slike-rad1