Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je sve zainteresovane građane volonterskog duha, starosti od 18 do 99 godina, da se prijave za volonterski kamp “Pejzaži sjećanja” namijenjen međunarodnim volonterima, koji će se održati na Golom otoku od 17. juna do 3. jula.

Volonteri će raditi na poslovima raščišćavanja terena i uređenja perivoja na Golom otoku, raščišćavanju pješačkih staza i puteva (rezanje suvišnog granja koje ometa prolaz, grabljanje staza i uklanjanje odrezanog i pograbljanog otpada), raščiščavanja okoline oko srušenih baraka, razvrstavanje i odvoz prirodnog i građevinskog materijala.

“Osim fizičkog posla, za volontere će biti organiziran niz edukativnih radionica iz oblasti suočavanja s prošlošću i društveno angažovane umjetnosti. Volonteri će učestvovati na trodnevnoj ljetnoj školi posvećenoj razmjeni iskustava i informacija o sjećanjima na političko nasilje za vrijeme socijalističkog i komunističkog režima. Za volontere će biti organizovane studijske posjete lokalitetima koji su od istorijskog značaja (bivši zatvor Goli Otok i koncentracioni logor Kampor), a učestvovaće i u nizu radionica i panela na temu istorije, umjetnosti i kulture sjećanja”, poručuju iz CGO.

Detaljne informacije i aplikacionu formu za prijavu na kamp možete naći na linku  International Voluntary Projects

Opširnije na portalu RTCG

Izvor i foto: RTCG