Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) organizovao je obuku na temu Mehanizmi učešća nevladinih organizacija u procesima donošenja odluka. Obuka je dio projekta “Vlada i NVO – dijalog pa povjerenje” koji CRNVO sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva javne uprave. Trodnevnu obuku na Cetinju, od 10. do 12. juna, pohađalo je dvanaest predstavnika nevladinih organizacija a među njima i članice NVU Naše doba Milena Andrijašević i Jelena Milošević.
Cilj obuke je bio da učesnici steknu znanje o načinima učešća u procesu donošenja odluka na nacionalnom i lokalnom nivou, kroz učešće na javnim raspravama, konsultacijama, podnošenjem inicijativa i slično.
Akcenat je stavljen na građansku participaciju, kao ključnu kariku u donošenju odluka koje se odnose na cjelokupnu zajednicu. Pravni okvir za učešće građana i NVO u procesu odlučivanja, tj. podjeli vlasti i odgovornosti sa javnim službenicima kroz inicijativu, građanska inicijativu, zbor građana, referendum (mjesni i opštinski) građansku žalbu i peticiju a sve u cilju jačanja zajednice.
Učesnici treninga su takođe upoznati sa pravnim okvirom za učešće građana i NVO u kreiranju i implementaciji javnih politika na nacionalnom nivou kroz saradnju sa Vladom i resornim ministarstvima kroz izbor predstavnika u radnim tijelima, učešće na javnim raspravama, konsultacijama, ostvarivanjem prava na slobodan pristup informacijama i slično.

CETINJE trening mehanizmi 2..