Julske penzije će biti povećane 3, odnosno 20 odsto za one sa najnižim primanjima usvajanjem Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Vlade Crne Gore.

Međutim, u Skupštini se nedavno čuo predlog grupe poslanika da se to uvećanje isplati retroaktivno od 1. januara, kao i da se onima sa najnižim primanjima penzije povećaju 30 odsto.

“Svako dalje povećanje penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja dovelo bi u pitanje stabilnost i održivost penzijskog sistema, kao i redovnost isplate ovih prava u tekućoj godini. Raspoloživa sredstva u Budžetu Fonda PIO Crne Gore za 2016. godinu ne bi bila dovoljna za isplatu ovih prava. Takođe, dalje povećanje penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja bi uvećalo deficit Fonda PlO, koji iznosi oko 42 odsto, kao i uvećanje deficita državnog budžeta”, objašnjava direktor Fonda PIO Dušan Perović.

Budžetom Fonda PIO Crne Gore za 2016. godinu, kaže on, obezbijeđena su dovoljna sredstva koja će omogućiti nesmetanu i redovnu isplatu svih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, uključujući i vanredno usklađivanje nominalnog iznosa najniže penzija od 20 odsto, kao i usklađivanje penzija, vrijednosti penzije za jedan lični bod i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja od tri odsto, počev od 1. jula 2016. godine.

Opširnije na portalu RTCG

 

Izvor i foto: RTCG