Sajt je rezultat projekta koji je podržao Crnogorski Telekom u programu „Za svako dobro 2015”. Projekat realizuje NVU Naše doba uz stručnu pomoć NVO Digitalizuj.me.

Rast penzija ugožava redovnost isplata

Rast penzija ugožava redovnost isplata

Julske penzije će biti povećane 3, odnosno 20 odsto za one sa najnižim primanjima usvajanjem Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Vlade Crne Gore.

Međutim, u Skupštini se nedavno čuo predlog grupe poslanika da se to uvećanje isplati retroaktivno od 1. januara, kao i da se onima sa najnižim primanjima penzije povećaju 30 odsto.

“Svako dalje povećanje penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja dovelo bi u pitanje stabilnost i održivost penzijskog sistema, kao i redovnost isplate ovih prava u tekućoj godini. Raspoloživa sredstva u Budžetu Fonda PIO Crne Gore za 2016. godinu ne bi bila dovoljna za isplatu ovih prava. Takođe, dalje povećanje penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja bi uvećalo deficit Fonda PlO, koji iznosi oko 42 odsto, kao i uvećanje deficita državnog budžeta”, objašnjava direktor Fonda PIO Dušan Perović.

Budžetom Fonda PIO Crne Gore za 2016. godinu, kaže on, obezbijeđena su dovoljna sredstva koja će omogućiti nesmetanu i redovnu isplatu svih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, uključujući i vanredno usklađivanje nominalnog iznosa najniže penzija od 20 odsto, kao i usklađivanje penzija, vrijednosti penzije za jedan lični bod i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja od tri odsto, počev od 1. jula 2016. godine.

Opširnije na portalu RTCG

 

Izvor i foto: RTCG

 

 

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Erste banka

Veličina slova

  • A  A  A  

Arhiva