Sajt je rezultat projekta koji je podržao Crnogorski Telekom u programu „Za svako dobro 2015”. Projekat realizuje NVU Naše doba uz stručnu pomoć NVO Digitalizuj.me.

Pomoć potrebna posljednjoj crnogorskoj virdžini

Pomoć potrebna posljednjoj crnogorskoj virdžini

Stana Cerović rođena je tridesetih godina prošlog vijeka. Imala je četiri sestre i dva brata koji su mladi umrli. Nekada je običaj bio da, ako u kući nema muške djece, jedna od ćerki preuzme ulogu muškog nasljednika. Kao dijete obećala je ocu Milivoju da će sačuvati prezime i da se nikada neće udati.

Danas živi sama, narušenog zdravlja, gotovo nepokretna. O njoj najviše brine rođaka iz Šavnika koja svaki slobodan dan koristi da dođe do nje. Od 100 eura materijalnog obezbjeđenja i staračke naknade jedva može da preživi.

“Valjalo bi neka organizacija da se negdje smjesti jer ona ne može ni da se pita sama sa sobom. Oće li ići u neki starački dom jer ovdje nema nikakvih uslova. Mislim da bi za dom trebalo nešto oko 300 eura pa ili će pomoći opština ili nešto, moraćemo pokušati” kaže rođaka Mara.

Preuzimanjem identiteta muškarca, osim povlastica koje je crnogorsko društvo tradicionalno davalo takvim ženama, one su znatno više svojim radom pomogale porodici da se prehrani.

Danas je Stani potrebna naša pomoć! 

 

Izvor: RTCG

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Erste banka

Veličina slova

  • A  A  A  

Arhiva