Sajt je rezultat projekta koji je podržao Crnogorski Telekom u programu „Za svako dobro 2015”. Projekat realizuje NVU Naše doba uz stručnu pomoć NVO Digitalizuj.me.

Konvencija žena Zapadnog Balkana “Ona je tu”

Konvencija žena Zapadnog Balkana “Ona je tu”

Na regionalnoj Konvenciji žena Zapadnog Balkana “Ona je tu”, koja će se održati od 25. do 27. maja, biće riječi o ulozi žene u jačanju ključnih prioriteta vladavine prava, razvoju preduzetništva i stvaralaštvu.

“Rezolucija 1325 je prva izdvojila ženu kao akterku mira i očuvanja bezbjednosti. Crna Gora je iste godine ratifikovala rezoluciju, a od ove godine odredila radnu grupu za kreiranje prvog Nacionalnog akcionog plana za njeno sprovođenje. Rezolucija se i danas smatra ključnim dokumentom za postizanje prioriteta rodne ravnopravnosti na svim nivoima upravo zbog njene sveobuhvatnosti, jer bezbjednost žena, djevojaka i djevojčica dovodi u direktnu vezu sa bezbjednošću čitavog društva”, istakli su organizatori Konvencije.

“Tema prvog dana Konvencije biće Uloga žene u izgradnji mira na Balkanu, te je specijalna gošća i glavna govornica s pravom globalno prepoznata boriteljka za ženska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. Širin Ebadi, poznata po višegodišnjoj borbi za prava iranskih političkih aktivista, vjerskih i etničkih manjina, žena i djece. Drugog dana konvencije fokus je na ženskom preduzetništvu i ženskom liderstvu, odnosno izazovima na koje nailaze preduzetnice u zemlji i regionu kao i značaju koji ima zensko liderstvo za razvoj crnogorskog drustva i ekonomije”, naglasili su organizatori.

Dio Konvencije biće posvećen ulozi žene u svijetu kulture i umjetnosti, a biće organizovane i uvodne radionice na temu ličnog razvoja, čemu će biti posvećen treći dan skupa. Tokom trodnevnog trajanja i 20 panela, radionica i predavanja, Konvencija će okupiti više od 50 govornica i govornika iz svijeta politike, aktivizma, preduzetništva, medija, umjetnosti, kulture, ekonomije iz svih zemalja regiona, ali i Evropske unije i čitavog svijeta.

Konvenciju, koja se organizuje u saradnji sa Glavnim gradom Podgorice, International Womens Club Montenegro, Crnogorskim narodnim pozorištem i uz podršku Ministarstva nauke Vlade Crne Gore, svečano će otvoriti predstavnici Vlade Crne Gore i gradonačelnik Podgorice.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Erste banka

Veličina slova

  • A  A  A  

Novi komentari

Arhiva