Sajt je rezultat projekta koji je podržao Crnogorski Telekom u programu „Za svako dobro 2015”. Projekat realizuje NVU Naše doba uz stručnu pomoć NVO Digitalizuj.me.

Konferencija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Konferencija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Stare osobe nisu teret, već vrijedan resurs društva, kazao je Ombudsman Šućko Baković, navodeći da je potrebno boriti se sa stereotipima i predrasudama jer je negativna slika o starima put ka diskriminaciji i nerijetko uvod u nasilje nad njima.

„U borbi protiv stereotipa, predrasuda prema starima, protiv ejdžizma, potrebno je da izgradimo pozitivnu sliku o starima. Društvo treba da shvati da oni nijesu teret već resurs, da imaju mudrost i iskustvo, da ih treba poštovati a ne žaliti“, rekao je on na konferenciji „Zaštita i prava starih i nemoćnih lica“, koja je organizovana povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10. decembra. Konferenciju su organizovali Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Delegacija Evropske unije, OEBS, Pravni fakultet i Građanska alijansa.

Baković je naveo da se starije osobe vide kao problem, teret i prijetnja ekonomskom razvoju društva. Prema njegovim rijelima, ta slika predstavlja stereotip koji je neprihvatljiv i daje iskrivljenu sliku o ulozi starih u društvu. „Stare osobe su nerijetko aktivni članovi društva koji daju ključni doprinos porodici i društvu“.

Zaštitnik je upozorio da je negativna slika o starim osobama put ka starosnoj diskriminaciji i da je nerijetko uvod u nasilje nad starima.

Opširnije na linku Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore

Izvor i foto: Zaštitnik za ljudska prava i sloboda Crne Gore

 

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Erste banka

Veličina slova

  • A  A  A  

Arhiva