Sajt je rezultat projekta koji je podržao Crnogorski Telekom u programu „Za svako dobro 2015”. Projekat realizuje NVU Naše doba uz stručnu pomoć NVO Digitalizuj.me.

Festival fantastične književnosti u Bijelom Polju

Festival fantastične književnosti u Bijelom Polju

Četvrti festival fanstastične književnosti “Refesticon”, biće održan od 12. do 14. maja u Bijelom Polju. Organizatori su obezbijedili bogat i zanimljiv program za učesnike i građane, koji će po četvrti put biti u prilici da vide istaknute književnike iz regiona, ali i da daju podršku mladim stvaraocima koji se tek okušavaju u ovom poslu.

“Planirali smo da svečano otvaranje bude u četvrtak, od 18 časova u galeriji Centra za kulturu, kada će biti promovisan roman koji smo objavili pod nazivom “Družba stvarnih sjena”, autora Adnadina Jašarevića iz Zenice, nakon čega će profesorica Sonja Tomović Šundić održati predavanje o Njegoševoj antropologiji, a potom će biti prikazan dokumentarni film o Njegošu, “Noć skuplja dva vijeka” reditelja Branka Baletića. Tim zapaženim ostvarenjem upotpunićemo jubilej, 165 godina od smrti Petra ll Petrovića Njegoša. Na neki način, ovaj festival smo posvetili deceniji obnove crnogorske nezavisnosti, a program je koncipiran tako da se ukaže čast liku i djelu, našem istaknutom vladaru i književniku“, naglasio je Dragić Rabrenović, direktor Radija Bijelo Polje “Refesticona”.

On ističe da je ovo prilika i da se predstave i druga ostvarenja partnerskih institucija, pa je u petak, nakon izložbe likovnih radova Matice crnogorske, predviđena promocija festivala ArtAnima iz Beograda, almanaha “Književna fantastika“, promocija zbirke “Palisade i čadori” Tihomira Jovanovića iz Beograda, i Bjelopoljca Aleksandra Obradovića “Baš pamuk i druge bajke”.

U petak će biti predstavljena dva romana Branislava Jankovića, istaknutog književnika iz Srbije, nakon čega će za najmlađe biti prikazan mjuzikl predstava “Čaroban kamen, sreća, tuga i tri druga”, Kreativnog studija Čarolija iz Novog Sada.

“U petak kao centralni događaja, planirana su još dva predavanja o Njegošu, koja će održati prof.dr Ljiljana Pešikan Ljuštabović i Marijan Mašo Miljić. Promocija festivalske zbirke kratkih priča “Makrokozma 21”, u kojoj su zastupljeni autori iz cijelog regiona, i svečana dodjela nagrade “Zlatni zmaj”, profesoru Filipu Davidu. Treći festivalski dan, započeće predavanjem prof.dr Zorana Živkovića o književnosti i filmu „Odiseja 2001“, uslijediće potom predstavljanje stvaralaštva Zorana Skrobonje, a završnica je rezervisana za tribinu “Nemoguće priče Zorana Živkovića”, na kojoj će govoriti prof.dr Dobrivoje Stanojević, prof.dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović i prof.dr Aleksandar Jerkov“, istakao je Rabrenović.

Rabrenović se zahvalio pokroviteljima “Refesticona”, Ministarstvu kulture Crne Gore i Opštini Bijelo Polje, suorganizatoru JU Ratkovićeve večeri poezije, i brojnim partnerima iz Bijelog Polja i regiona.

Izvor i foto: CDM

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Erste banka

Veličina slova

  • A  A  A  

Novi komentari

Arhiva