Sajt je rezultat projekta koji je podržao Crnogorski Telekom u programu „Za svako dobro 2015”. Projekat realizuje NVU Naše doba uz stručnu pomoć NVO Digitalizuj.me.

Bijela kuga odavno prijeti crnogorskom društvu

Bijela kuga odavno prijeti crnogorskom društvu

Susjedna Hrvatska suočila se sa demografskom krizom i zbog toga je dio vlade  – Ministartsvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.  Ovaj resor je u prethodnom periodu radio na mjerama koje bi podstakle natalitet i socijalnu zaštitu porodice. Dinamikom rada nije bio zadovoljan sekretar ministarstva koji je zbog toga pred kamerama podnio ostavku. Mislio je da država mora i može više.  Demografsku krizu imamo i u Crnoj Gori. Međutim kod nas niko neće podnijeti ostavku, jer nemamo ni resor koji se bavi ovim pitanjem.

“Mi nemamo čak ni odbor na nivou javne adminsitracije koji prati demografska kretanja, jedino što se tiče statistike to radi Monstat”, kazao je Miroslav Doderović sa Filozofskog fakulteta.

Doderović kaže da se sva društva koja su prošla kroz proces tranzicije, suočavaju sa tkz. lošom demografijom.  Ekonomska destrukcija, tržišna liberalizacija, ekstremne socijalne razlike – sve to, uticalo je negativno demografsku statistiku.

“Najveći dio Crne Gore nalazi se u situaciji tkz. demografske depresije. U tim procesima demografskih kretanja, najviše su ugrožene opština Nikšić, koja kada se uporedi popis 2011. godine, ona se u stvari brojem stanovnika vratila na stanje iz 1981. godine. Zatim opština Andrijevica, koja kada se uporedi stanje sa 1948. godinom i 2011. prepolovila je svoje stanovništvo. Tako da je 10 hiljada stanovnika imala 1948. godine, danas ima pet hiljada stanovnika. Dramatično stanje je i u opštini Pljevlja, koja ima manje stanovnika nego 1948.”, rekao je Doderović.

Negativne migracije nijesu jedini problem. Porast mortaliteta govori da je  crnogorska populacija ušla u fazu starenja. Bijela kuga odavno prijeti crnogorskom društvu.

Opširnije na linku Vijesti online

Izvor i foto: Vijesti

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Erste banka

Veličina slova

  • A  A  A  

Arhiva