Sajt je rezultat projekta koji je podržao Crnogorski Telekom u programu „Za svako dobro 2015”. Projekat realizuje NVU Naše doba uz stručnu pomoć NVO Digitalizuj.me.

Bez dugoročne strategije postajemo društvo starih

Bez dugoročne strategije postajemo društvo starih

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori bilježi stalni pad u proteklih više od pola vijeka, a taj se trend zadržao i tokom minule decenije, sa izuzetkom 2008. i 2009. godine kada je zabilježen rast ovog ključnog pokazatelja kretanja stanovništva, piše Pobjeda.

Prema zvaničnim podacima Monstata, prirodni priraštaj, koji se definiše kao odnos između broja rođenih i umrlih, lani je dostigao najniži nivo od 1,7 promila, dok je u 2014. bio 2,4.

Uprkos ovim brojkama, još nijesmo zapali u negativnu fazu, kao što je to slučaj sa nekim zemljama u regionu koje u kontinuitetu bilježe negativan prirodni priraštaj, odnosno smanjenje broja stanovnika. Dugoročne projekcije kretanja stanovništva u Crnoj Gori zavise od mnogo faktora i, prema analizama statističara, mogu imati izrazito negativan ili pozitivan trend, zavisno od varijabli kao što su priraštaj, migracija stanovnika i fertilitet, odnosno rodnost.

Opširnije na portalu CDM

Izvor i foto: CDM

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Erste banka

Veličina slova

  • A  A  A  

Arhiva