Sajt je rezultat projekta koji je podržao Crnogorski Telekom u programu „Za svako dobro 2015”. Projekat realizuje NVU Naše doba uz stručnu pomoć NVO Digitalizuj.me.

Besplatne trakice za mjerenje šećera

Besplatne trakice za mjerenje šećera

Dijabetes je “skupa bolest”, pa je vijest da će oboljeli od Fonda za zdravstveno osiguranje ubuduće dobijati besplatne trakice za mjerenje šećera obradovala osobe sa dijabetesom. Da bi ostvarili ovo pravo, osobe sa dijabetesom samo treba od izabranog ljekara da uzmu recept. Novim pravilnikom je predviđeno i da će svaka osoba mlađa od 26 godina koja boluje od dijabetesa moći da dobije insulinsku pumpu.

Procijenjeno je da je u Crnoj Gori u 2014. godini bilo oko 50 hiljada osoba u stanju dijabetesa, odnosno svaki osmi građanin stariji od 20 godina je u stanju dijabetesa, a svaki 23. ima dijabetes, a to ne zna. Naša država zauzima drugo mjesto u Evropi po broju oboljelih od dijabetesa u odnosu na broj stanovnika.

Najčešći uzrok šećerne bolesti je gojaznost. Zato bi, kako savjetuju ljekari, posebnu pažnju trebalo posvetiti edukaciji o toj opakoj bolesti, i to od najranijeg uzrasta.

Zabrinjava i podatak da od dijabetesa obolijeva i sve više djece, a glavni razlog za to je gojaznost.

Opširnije na: CDM

Izvor i foto: CDM

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Erste banka

Veličina slova

  • A  A  A  

Arhiva