Sajt je rezultat projekta koji je podržao Crnogorski Telekom u programu „Za svako dobro 2015”. Projekat realizuje NVU Naše doba uz stručnu pomoć NVO Digitalizuj.me.

Bake koje crtaju grafite haraju Portugalom

Bake koje crtaju grafite haraju Portugalom

LATA 65 je urbana inicijativa čiji je cilj starijim osobama približiti urbanu umjetnost, a pokrenuta je u saradnji sa Cowork Lisboa i Wool – Covilha Urban Art festivalom. Njihova najpoznatija aktivnost su radionice o uličnoj umjetnosti za starije građane i građanke Portugala, a dosad su preko 100 penzionisanih  stanovnika Lisabona upoznali s kulturom mladih.

Bake koje su prošle radionice same izrađuju šablone za izradu grafita, kao i svoja “imena”, odnosno tagove, koji se sada nalaze širom grada Lisabona. Zajedno sa poznatim uličnim umjetnicima, grupa starijih uličnih umjetnica obojala je brojne zapuštene i tmurne lisabonske kvartove.

Inicijativa LATA 65 ističe kako vjeruju da međusobnom komunikacijom i prenošenjem svojih vještina na svoje starije sugrađane/ke, možemo premostiti generacijski jaz i stati na kraj različitim predrasudama i stereotipima o starijim osobama.

Kao temeljne ciljeve projekta navode prenošenje starijima znanja o kulturi mladih, dokazivanje da su koncepti aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti  realni, demonstracija moći urbane umjetnosti u smislu da ona nadahnjuje, promoviše i valorizuje demokratizaciju društva, te stvarnu demonstraciju fraze “Godine su samo broj.”

 

Izvor i foto: Seniori.hr

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Erste banka

Veličina slova

  • A  A  A  

Arhiva